Sosiaalinen media on osa lasten ja nuorten elämää, mutta somekäyttäytyminen vaatii opettelua siinä missä mikä tahansa muukin arjen taito. Tavallisesti jälkikasvumme kohtaamat ongelmat somessa liittyvät tavalla tai toisella siihen, että somen käyttäjät eivät noudata hyviä tapoja.
Vanhemman tehtävä on kannustaa lasta positiiviseen, turvalliseen ja muita huomioonottavaan käytökseen sosiaalisessa mediassa. Näiden taitojen harjoittelu kannattaa aloittaa heti, kun lapsi osoittaa kiinnostusta sosiaalista mediaa kohtaan.
Some harjoittaa vuorovaikutustaitoja
Sosiaalinen media on osa lasten ja nuorten sosiaalista elämää. Se on paikka, jossa tavataan muita ihmisiä, joten samat hyvän käytöksen säännöt pätevät myös virtuaalimaailmassa. Somen hyviin puoliin kuuluvat juuri vuorovaikutus muiden kanssa, osallistumisen ja vaikuttamisen kokemus sekä yhdessä hassuttelu. Toisaalta somessa voi tulla eteen myös monenlaisia vastoinkäymisiä.
Eri somepalveluiden käyttöä ei siis missään nimessä kannata tuomita, mutta lapsia ja nuoria on kuitenkin syytä suojata netin negatiivisilta vaikutuksilta katsomalla, missä palveluissa oma jälkikasvu vaikuttaa, sekä tietysti laatimalla jämäkät pelisäännöt somen käyttöön.
Somekäyttäytymisen pelisäännöt
Kun lapsi alkaa viihtyä sosiaalisessa mediassa, on syytä istua perheen kesken alas ja keskustella somekäyttäytymisen säännöistä. Rajat somen käyttöön asetetaan kotona lapsen ikätasoon sopiviksi. Tässä muutamia aiheita, joita lapsen ja nuoren kanssa kannattaa käydä läpi:
- Miten somessa käyttäydytään? Käytöstavat on syytä muistaa myös somessa. Tämän pitäisi toki olla selvää pässinlihaa, mutta kertaus on opintojen äiti! Somessa kommentointi lähtee herkästi laukalle, ja koska kanssakäymisen muoto on erilainen, sitä helposti unohtaa, että kommentin vastaanottaja on toinen ihminen. Olennainen osa kanssakäymistä on toisten ihmisten huomioonottaminen, kohteliaisuus sekä positiivinen keskustelu. Arvostelu, kiusaaminen tai muu ikävä kommentointi eivät kuulu myöskään somekanaviin.
- Miten toimia, jos kohtaa somessa jotakin ikävää tai jos sometuttu pyytää tapaamista. Lapselle on hyvä tähdentää jo etukäteen, että nettikiusaaminen on yhtä vakavasti otettava asia kuin koulussa tai vapaa-ajalla kiusatuksi tuleminen. Kiusaamisesta on aina syytä kertoa vanhemmille, jotta asiaan voidaan puuttua oikealla tavalla.
Lapset ja nuoret ystävystyvät netissä samanhenkisten kanssa, joten sometuttujen tapaamisetkin tulevat taatusti jossain kohtaa ajankohtaisiksi. Somessa tutuiksi tulleiden kavereiden tapaaminen on ihan ok, mutta vanhempien asettamissa rajoissa. Lapselle on syytä tähdentää, että tapaamisista sovitaan viime kädessä aikuisten kesken, jotta nämäkin tilanteet sujuvasti turvallisissa merkeissä. - Kuinka paljon somessa käytetään aikaa ja missä tilanteissa somea voi käyttää? Etenkin nuoremman jälkikasvun kohdalla somen käytölle on hyvä asettaa myös aikarajat. Somen käytön voi esimerkiksi sisällyttää lapsen ruutuaikaan. Pääajatus kuitenkin on se, että some ei vie kaikkea huomiota nuoren elämästä, ja että hän ymmärtää, ettei sometus ole suotavaa esimerkiksi koulussa tai ruokapöydässä.
- Mitä nuori voi jakaa somessa? Myös jaetulle sisällölle on tärkeää sopia yhdessä perheen keskeiset pelisäännöt. Keskustelussa on hyvä pohtia sitä, millaisia asioita ja tietoa somessa voi jakaa itsestään tai muista sekä sitä, millaisia kuvia palveluissa voi jakaa. Perheenjäsenten ja kavereiden asioiden kertominen somessa ei ole suotavaa ja samoin toisesta otettujen kuvien jakamiseen tulee aina pyytää kuvassa esiintyvän henkilön lupa. Tietysti nuorta on kannustettava miettimään myös minkä tyylisiä kuvia hän itsestään jakaa.
- Minkä ikäisenä someen voi liittyä? Useimpien somekanavien ikäraja on 13 vuotta. Ikärajoja ei ole asetettu palveluihin kiusallaan, vaan niiden tarkoitus on suojella lapsia ja nuoria. Vaikka nuori olisikin omasta mielestään kypsä someen jo aiemmin, hänelle voi kertoa, että rekisteröitymisen yhteydessä kysytään syntymäaikaa, joka estää nuorempien käyttäjien rekisteröitymisen. Oman ikänsä valehtelu ei ole oikein.
- Miten somea käytetään turvallisesti? Somea opettelevan nuoren kanssa on hyvä käydä yhdessä läpi, miten itseään voi suojata nettimaailmassa. Yksityisyysasetuksiin tutustuminen on yksi osa turvallisuutta, mutta keskustella kannattaa myös siitä, miten salasanat ja henkilötiedot pidetään turvassa.
Nuori somettaa, miten voin auttaa?
Moni vanhempi kokee jäävänsä pimentoon oman lapsensa somen käytössä. Heti alussa aloitettu avoin ja positiivinen keskustelu on kuitenkin usein avain lapsen somen käytön tukemiseen.
Some on hyvä keskustelun aihe, ja asia, jota kohtaan aikuinen voi osoittaa kiinnostusta. Nuoret opastavat ja valaisevat meitä mielellään eri somekanavien ominaisuuksista ja tätä kautta keskustelua on helppo johdattaa myös nuoren omiin somekokemuksiin.
Positiivinen huomio vanhemmalta on tervetullutta myös nuoren omien somekuvien, videoiden sekä somessa jaettujen ajatusten kohdalla. ”Onpa taitavasti otettu kuva!” ja ”Sulla on hieno tapa tuoda ajatuksiasi esille.”
Aikuinen voi olla myös oman lapsensa somekaveri! Vaikka nuori saattaisi näennäisesti kokea myötähäpeää porukoiden ”cringeistä tiktokeista” tai ”perunalla kuvatuista instakuvista”, ne ovat mainio perheen keskeisen huumorin lähde sekä tietysti paras tapa näyttää esimerkkiä muita kunnioittavasta, positiivisesta tavasta toimia somessa.
Iloisia somehetkiä koko perheelle!