Elokuu ja arkeen paluu tuntuu tahmealta? Etenkin teini-ikäisillä kesäloma heittää arkirytmit päälaelleen ja koulun alkaminen saattaa senkin vuoksi hieman jännittää. Pehmeä lasku arkeen kannattaakin aloittaa jo hieman ennen loman loppumista.
Tavalliset arjen rutiinit sekä normaaliin vuorokausirytmiin palaaminen helpottavat koko perheen elämää. Rutiinit tuovat turvaa ja muistuttavat siitä, että elämä jatkuu taas tutulla tavalla rullaavin kuvioin.
Pyhittäkää aikaa yhteiselle pohdinnalle
Lomakauden lopulla voi tuntua mukavalta istua perheen kesken alas juttelemaan menneestä kesästä sekä arkeen paluusta. Jokainen perheenjäsen saa tässä tilaisuuden pohtia ääneen sitä, mikä arkeen paluussa ehkä jännittää, mitä siinä odottaa ja miltä loman loppuminen tuntuu. Samassa keskustelussa on myös ihanaa tehdä henkinen yhteenveto perheen yhteisistä lomamuistoista.
Jälkikasvu ei välttämättä odota koulun alkua kovinkaan innokkaasti. Toisille lähestyvä arki voi tuntua jopa vaikealta. Tällöin kannattaa yhdessä pohtia, mikä voisi olla sopiva motivaattori muutoksen tueksi. Toisaalta koulu ja opiskelu kuuluvat lapsen ja nuoren elämään, ja niihin palaaminen rennon loman jälkeen on elämän tosiasia, jota ei liiaksi kannata lähteä palkkioin helpottamaan.
Syksyllä myös harrastukset astuvat jälleen kuvioihin. Osa lapsista palaa vanhojen tuttujen harrastusten pariin, osa aloittaa syksyn tullen aivan uusien mielenkiinnonkohteiden parissa.
Rento yhteinen hetki ja luonteva keskustelu tarjoavat hyvät puitteet sopia syksyn pelisäännöistä koko porukan kesken. Kun nuoret pääsevät mukaan yhteisen arjen päätöksentekoon, tuntuu koulunkäyntiin ja harrastuksiin sitoutuminen mielekkäämmältä.
Helpota arkea tsekkaamalla perusasiat
Syksy palauttaa ihmisen maanpinnalle. Jos arkeen palataan suoraan kesälomarytmistä, voi se tuntua raskaalta koko perheelle. Tässä muutama vinkki asioista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota koulujen alkaessa:
Uni. Jos kesällä onkin nukuttu vähän miten sattuu, on elokuun alku oikea aika normaalin unirytmin palauttamiselle. Kunnollinen, palauttava yöuni hellii aivoja ja helpottaa opiskelua. Lapsilla ja nuorilla riittävä uni on myös suorassa yhteydessä kasvuun sekä henkiseen hyvinvointiin. Jos rytmit ovat kesän lopulla päälaellaan, kannattaa arkirytmiin palata asteittain esimerkiksi siirtämällä herätystä joka aamu hiukan aikaisemmaksi ja menemällä iltaisin aiemmin nukkumaan.
Rytmit ja rutiinit. Lapsen ja nuoren kanssa on hyvä käydä läpi arjen tuomat rytmit ja rutiinit. Mitä tapahtuu milloinkin? Asioiden merkitseminen kalenteriin helpottaa arjen hahmottumista.
Yhteinen ruokailuhetki. Syksyn tullen perheen yhteisten ruokailujen merkitys korostuu. Elämä on jälleen kiireistä, ja toisinaan ovella tehdään ”läpystä vaihto”, kun kukin perheenjäsen suuntaa omiin arjen askareisiin. On hyvä huolehtia, että perhe istuu joka päivä yhdessä pöydän ääreen syömään hyvin ja vaihtamaan kuulumisia.
Koulu kiinnostaa koko perhettä. Kun koulu sitten alkaa, muista omien kiireidesi keskellä olla kiinnostunut myös lapsen tai nuoren koulupäivistä. Kysele koulupäivistä, läksyistä, uusista oppiaineista, opettajista ja kavereista ja tarjoa apuasi, vaikkei lapsi sitä itse pyytäisikään.
Arkeen paluu väsyttää koko perhettä
Koulujen alku on aina suuri mullistus jälkikasvun iästä riippumatta. Se tuntuu joka kerta hiukan jännittävältä, ja toisaalta rytmien ja rutiinien muutos pistää aivot hetkeksi kierroksille. Myös aikuisia jännittää ja väsyttää.
Muutosten keskellä lapset ja nuoret tarvitsevat joskus paljonkin tukea, mikä kuluttaa ymmärrettävästi myös vanhemman voimavaroja. Turvalliset rutiinit auttavat myös vanhempaa jaksamaan elämän mullistuksia. Kun tietää, että arki rullaa tuttujen asioiden toistuessa, on näihin väleihin helpompi mahduttaa myös omaa hyvinvointia ja hyvää mieltä tukevia asioita.
Kiireen keskellä voi yllättävän helposti löytää tilaa myös rauhoittumiselle. Jos kuljet julkisilla töihin, voit työmatkalla rentoutua hetkisen lukemalla lempikirjaa tai kuuntelemalla mieleistäsi musiikkia. Jos illat kuluvat kyyditen lapsia harrastuksiin, voit miettiä löytyisikö kuskausreissujen välissä aikaa virkistävälle kävelylle, uimahallireissulle tai kahvilassa istuskelulle? Rutiineja voi myös aina tarkistella uudelleen, mikäli huomaat niissä parantamisen varaa.
Vanhemman tärkeät voimavarat
Vanhemman oma jaksaminen ja hyvinvointi ovat tärkeitä avaimia toimivaan arkeen. Mikäli kaipaat muutosta, uusia oivalluksia tai vertaistukea omaan arkeesi, tutustu myös valmennuksiimme!
Valmennus auttaa sinua pohtimaan nuoren vanhemmuutta ja oivaltamaan syitä toimintasi ja ajatustesi taustalla. Kun tarkastelet elämää hetken ilman vaaleanpunaisia laseja, on sinun helpompaa harjoittaa myös myötätuntoa itseäsi kohtaan. Oivallusten kautta syntyvä muutos lisää voimavarojasi vanhempana. Valmennukseen sisältyy myös ihanaakin ihanampi rentoutusohjaajan rakentama rentoutusohjelma!
Mikäli tunnet, ettet pysty rauhoittumaan tai pysähtymään ja olemaan läsnä itsellesi, saati muille, voi lempeä voimavarojen tsekkaus olla tarpeen.
Tutustu ja ilmoittaudu valmennukseen täällä >