40 hauskaa ideaa nuoren kanssa ajan viettämiseen

Blogi

Kesäloma on alkanut. Monet harrastukset jäävät tauolle, ja osa nuoren kavereista reissaa perheensä kanssa. Mitä tehdä, jos oma nuori haahuilee kotinurkissa valittaen tekemisen puutetta?

Tämä tilanne tulee usein vastaan kesällä, mutta saatat havaita samankaltaisia fiiliksiä nuoren arjessa myös lomien ulkopuolella. Vaikka koetkin ehkä toisinaan, ettei nuori hakeudu vanhemman seuraan, nämä tylsyyden torvisoitot voivat hyvinkin kertoa toista: Kaiken itsenäistymisen keskellä nuori kaipaa yhteistä tekemistä vanhemman kanssa.

Elämän helpottamiseksi kokosimme sinulle 40 hauskaa ideaa, jotka tarjoavat tekemistä nuorelle useaksi päiväksi.

Rauhallista yhdessäoloa sateisiin päiviin

Sadepäivät kuuluvat Suomen kesään. Kosteisiin, harmaisiin päiviin saa kuitenkin piristystä monista eri aktiviteeteista sekä kotona että kodin ulkopuolella.

 1. Summer bucket list on tehtävälista, joka koostuu asioista, joita nuori haluaisi tehdä vaikkapa kesäloman aikana. Mikä olisi parempi tapa viettää loman ensimmäistä sadepäivää, kuin haaveilu? Tätä varten tarvitaan oikeastaan vain kynä ja My Day -kalenterin muistiinpanosivut.
  Kirjatkaa yhdessä nuoren kanssa ylös, mitä nuori haluaisi kokea kesän aikana? Mistä saavutuksista nuori haaveilee ja mitä hän haluaisi oppia? Jos lista syntyy nopeasti, tekemistä voi pitkittää koristelemalla sivua esimerkiksi piirroksin tai tarroin. Sivulle tullaan palaamaan jokaisen suoritetun haaveen kohdalla, joten taiteellinen lopputulos ilahduttaa silmää myöhemminkin.
 2. Kirjasto tarjoaa sateensuojaa sekä mielenkiintoista sisältöä koti-iltoihin. Moni tämän päivän nuori ei käytä kirjastoja aktiivisesti, joten visiitti kirjojen maailmaan voi olla eksoottinen kokemus. Haistelkaa yhdessä kirjojen tuoksua ja nauttikaa tilan hiljaisesta tunnelmasta. Lainatkaa kiinnostavia kirjoja sekä yhteiseksi lukemiseksi että henkilökohtaisiin hetkiin.
 3. Moni nuori innostuu vaatteiden tuunauksesta, ja samassa rytäkässä saattaa vaatekaappikin siistiytyä kuin itsestään. Käykää yhdessä läpi vaatevarastot ja ottakaa esiin vaatteet, joita ei ole enää hetkeen käytetty. Vaatteita voi tuunata leikkaamalla, solmimalla, värjäämällä ja ompelemalla. Lisätyt nauhat, helmet tai vaikkapa niitit tuovat aivan uutta särmää tylsiksi käyneisiin asusteisiin. 
 4. Palapelin tekeminen rauhoittaa sekä nuoren että vanhemman. Mitä isompi palapeli, sitä enemmän tekemistä. Palojen ylle syventyessä saat myös hyvän hetken keskustella nuoren kanssa rauhallisessa ympäristössä.
 5. Uuden taidon opettelu yhdessä tarjoaa hyvän tilaisuuden hullutella. Onnistuuko käsillä seisominen, kissan piirtäminen tai vaikkapa omenoilla jongleeraus? Opetelkaa yhdessä hauska uusi taito ja seuratkaa harjoittelun tuomaa kehitystä. Vinkki vanhemmalle: Saat tästä erinomaisen tilaisuuden kehua nuorta edistymisessä, taidoissa ja kärsivällisyydessä.
 6. Piknik olohuoneessa. Piknik ei vaadi aina aurinkoista päivää ja sileää nurmikkoa. Sen voi järjestää olohuoneessa vaikkapa illan hämärtyessä kynttilöiden valossa. Suunnitelkaa yhdessä piknik-menu ja valmistakaa syötävät yhdessä. Laittakaa piknikpaikka koreaksi: Pehmeä huopa, muhkeita tyynyjä, kynttilöitä tai tunnelmavaloja sekä nuoren lempimusiikkia. Piknikillä voi korvata vaikkapa koko perheen yhteisen illallisen.
 7. Ruoanlaitto ja leivonta on hauskaa puuhaa nuoren kanssa. Tämä tekeminen kehittää myös tärkeitä arjen taitoja sekä kohottaa itsetuntoa. Loihtikaa yhdessä illallinen, valmistakaa herkullinen iltapala tai leipokaa vaikkapa pullaa pakastimeen.
 8. Lautapelit tarjoavat viihdettä koko perheelle. Laittakaa puhelimet hetkeksi syrjään, kokoontukaa pöydän äärelle yhteiseen peli-iltaan.
 9. Hemmottelevat kasvonaamiot ovat kaikkien mieleen. Kasvonaamion voi valmistaa yhdessä nuoren kanssa vaikkapa hunajasta, hedelmistä, marjoista ja muista ruokakaapin tarvikkeista. Netti on täynnä herkullisia kasvonaamio-ohjeita, mutta turvallisen kasvonaamion voi valmistaa myös mielikuvitusta käyttäen ruokakaapin tarvikkeista. Itse tehty kasvonaamio, rentouttava musiikki ja vaikkapa sauna hemmotteluhetken päälle kruunaavat kotona vietetyn spa-illan.
 10. Kokoa nuoren kanssa yhteinen soittolista. Vaikka sinun ja nuoresi musiikkimaku eivät kohtaisi laisinkaan, voi yhteinen soittolista olla hauska ajatus. Kootkaa soittolistalle omat lempikappaleenne ja kuunnelkaa niitä samalla yhdessä. Soittolistaa voi myöhemmin hyödyntää vaikkapa siivouspäivän musiikkina.

Yhteiset retkipäivät synnyttävät kauniita muistoja

Kodin ulkopuolelta löytyy myös runsaasti yhteistä puuhaa nuoren kanssa. Kun aikaa on enemmän, voitte suunnitella yhteisen retkipäivän. Kiireisempinä ajankohtina tekemistä voi keksiä vaikkapa tunniksi tai kahdeksi. Reissulle voi ottaa mukaan myös kaverin! Seuraava lista tarjoaa sinulle vinkkejä paikoista, joissa käydä nuoren kanssa:

 1. Museot ja taidenäyttelyt
 2. Leffateatteri
 3. Pakohuoneet
 4. Huvipuistot
 5. Konsertit ja tapahtumat
 6. Markkinat ja toripäivät
 7. Keilahalli
 8. Kuntosali
 9. Teatteri ja musikaalit
 10. Ravintolat

Liikuntaa ja yhdessäoloa

Aktiivinen perhe nauttii urheilusta, mutta monesti yhteinen liikunta jää vähemmälle yksilöharrastusten vuoksi. Kesä on hienoa aikaa urheilla yhdessä nuoren kanssa, sillä tällöin harrastukset ovat usein tauolla. Tässä muutama vinkki erilaisiin aktiviteetteihin nuoren kanssa:

 1. Metsälenkit virkistävät mieltä ja kehoa.
 2. Leikkimieliset kuntotestit sopivat kilpailuhenkisille.
 3. Kotitreenit tarjoavat tilaisuuden kokeilla vaikkapa joogaa yhdessä nuoren kanssa.
 4. Pyöräily tekee hyvää keholle. Samalla reissulla voi poiketa vaikkapa jäätelökioskille.
 5. Uinti on kesän parasta puuhaa. Tutustukaa uusiin uimarantoihin tai aloittakaa uintiharrastus uimahallissa.
 6. Rantalentopalloa sopii vastapainoksi viilentävälle uinnille.
 7. Perinteiset ulkoleikit tarjoavat nuorelle paitsi aktiviteettia, myös hauskan aikahypyn vanhempiensa lapsuuteen.
 8. Luontoseikkailu illan hämärässä tuo uusia ulottuvuuksia lähiseudun maisemiin. Pakatkaa taskulamput mukaan!
 9. Frisbeegolf ei vaadi kummoisiakaan varusteita, ja lajin suosion vuoksi ratoja löytyy monilta paikkakunnilta. 
 10. Pihatöitä riittää vuoden ympäri ja ne tarjoavat tekijälleen erinomaista hyötyliikuntaa. Pihatöiden hoitaminen yhdessä nuoren kanssa opettaa myös tärkeitä arjen taitoja.

Puuhaa vanhemman tai kavereiden kanssa

Olemme nyt listanneet yhteistä tekemistä nuoren kanssa kotona ja ulkona, sekä ideoita erilaisista kohteista, joissa vierailla. Tekemistä kuitenkin riittää vielä moneen hetkeen nuorelle itsekseen sekä vanhemman tai kavereiden kanssa.

 1. Kasvata nuoren elämänhallintaa sekä itsetuntoa erilaisilla tehtävillä. Voitte vaikka sopia, että nuori valmistaa itse illallisen ja käy ennen sitä kaupassa ostamassa tarvikkeet.
 2. Järjestäkää yhdessä pyjamabileet nuoren kavereille. Nuori voi tehdä valmisteluja muun muassa siivoten, ruokaa laittaen sekä ohjelmaa suunnitellen. Pyjamabileiden ehdoton varuste on My Friends -ystäväkirja. Kaverikirja perinteisesti kysymyksiä kavereille, mutta myös tekemistä kirjan omistajan kanssa.
 3. Tehkää telttaretki lähimetsään tai vaikkapa omaan pihaan. Retken voi tehdä yhdessä vanhemman kanssa tai isommallakin porukalla.
 4. Järjestäkää pihakirppis! Tämä vaatii jonkin verran työtä, mutta se myös palkitsee. Nuori voi osallistua pihakirppikseen myymällä omia tavaroitaan sekä tiedottamalla tapahtumasta somessa.
 5. Lähtekää ostoksille. Kun kaapit tyhjenevät pihakirppiksen myynneistä, voi myyntituotot käydä käyttämässä vaikkapa yhteisellä shoppailureissulla. 
 6. Piipahtakaa mummolassa. Kyläily nuoren isovanhempien tai muiden sukulaisten luona on aina kiva irtiotto arjesta. Vierailulle voitte vaikka leipoa yhdessä viemisiä.
 7. Leikkikää turistia omassa kotikaupungissa. Oletteko tutustuneet kaikkiin tarjolla oleviin nähtävyyksiin? Miltä kaupunki näyttää, kun sitä katsoo vieraan silmin?
 8. Kirjatkaa nuoren läheisten syntymäpäivät sekä muut tärkeät asiat My Day -kalenteriin. Kalenteriin voi kesällä jo merkitä myös tulevan syksyn harrastuksia. Samalla voitte yhdessä tutustua tämän voimakirjan monipuoliseen sisältöön.
 9. Pyydä nuorta esittelemään sinulle lempipelejään. Moni nuori pelaa erilaisia pelejä tietokoneella tai pelikonsolilla. Nyt saat oivan tilaisuuden kurkistaa nuoren virtuaalimaailmaan!
 10. Arvostakaa myös tylsiä hetkiä. Toisinaan ei tarvitse olla tekemistä. Tylsyys hellii aivoja ja nuoren omaa mielikuvitusta. 

Toivottavasti tämä teksti tarjosi sinulle ja nuorellesi ideoita sekä uusia ajatuksia yhdessä tekemiseen. Tutustu seuraavaksi meihin sekä monipuolisiin tuotteisiimme!